Followers

Tuesday, January 8, 2013

INFO MENGENAI RIBUT SUNAMO


Ini kisah di awal 2013, di mana di jangka Negara kita Malaysia akan mengalami satu ribut yang kuat yang di kenali sebagai Ribut Sunamo..
Kita berdoa agar Negara kita di jauhkan dari segala malapetaka ini
Ellen ambil keratan akhbar ini yang memberikan info mengenai Ribut Sunamo ini

Ribut Sunamo dijangka menyebabkan angin kencang serta hujan lebat yang boleh mengakibatkan banjir gelombang ketiga di negeri ini.
Ribut tropika dengan kekuatan 112 kilometer (km) sejam itu kini berlegar di perairan Laut China Selatan, namun orang ramai tidak perlu panik kerana ia dijangka tidak akan membadai negara ini.
Sebaliknya, kekuatan ia dijangka berkurangan kepada 36km sejam dan menghampiri perairan Dungun sejauh kira-kira 600km hari ini dan esok.
Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu, Tajul Ariffin Muhamad memberitahu, walaupun kekuatan sudah berkurangan namun awan yang disedut ribut berkenaan ketika ini hingga menyebabkan cuaca panas akan dilepaskan ketika kekuatan ribut itu berkurangan.
"Awan tersebut akan menyebabkan hujan lebat kemungkinan menyebabkan banjir besar yang berlaku ketika gelombang pertama dulu atau lebih besar lagi.
"Ribut ini tidak pernah berlaku di negara ini dan kita sudah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan," katanya 


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...